Wanneer moet je naar de bedrijfsarts?
Iedereen krijgt wel eens te maken met een verkoudheid of een griepje. Over het algemeen duurt dit maar een paar dagen en zijn we weer hersteld voordat we het weten. Helaas komt het ook wel eens voor dat je voor een langere tijd niet aan het werk kunt, dit kan verschillende oorzaken hebben. Dan kan het zo zijn dat je in aanraking komt met de bedrijfsarts. Maar wanneer moet je naar een bedrijfsarts en wat houdt dit verder allemaal in?
Rechten als werknemer
Als werknemer heb je recht op contact met de bedrijfsarts. Over het algemeen geldt dat als je meer dan twee weken ziekteverzuim hebt, je contact mag opnemen met de bedrijfsarts of dat hij/zij een afspraak met jou maakt. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken dat de bedrijfsarts alles verteld aan je werkgever. De informatie die tussen jullie wordt gedeeld is vertrouwelijk. De bedrijfsarts mag natuurlijk wel vertellen of je in staat bent om te werken en hoelang het herstelproces eventueel gaat duren.
Verzuimbegeleiding
Als je als werknemer ziek bent, is het verplicht dat je begeleid wordt door de arbodienst. Dit staat bekend om de verzuimbegeleiding. De bedrijfsarts kijkt stelt je tijdens het gesprek verschillende vragen en zo wordt er gekeken naar jouw ziektebeeld. Op deze manier kan er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld over hoe jij weer zo snel mogelijk aan het werk kan. Tijdens dit traject word je zo goed mogelijk geholpen om ervoor te zorgen dat je op een verantwoorde manier weer je oude leven kunt oppakken.
Re-integratie
In sommige gevallen ben je te lang uit de running en stelt de bedrijfsarts re-integratie voor. Dit betekent dat je dus weer langzaam aan het werk gaat of in dezelfde functie of in een andere of aangepaste functie. Soms kan het voorkomen dat een werknemer het fysieke werk niet meer aankan en dan wordt er gekeken naar of diegene minder belastende functies kan vervullen binnen de organisatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, kan het zo zijn dat de werknemer naar een nieuwe werkgever moet.